Een basisinkomen voor alle 350 inwoners van Welle (Oeganda)


In 2020 zijn we gestart met ons eerste project in Welle.

Welle ligt in het Nebbi District: een van de armste regio's van Oeganda. De 350 inwoners ontvangen elke maand een vast bedrag van omgerekend €15. Niet alleen nu, maar zeven jaar lang, zodat zij de tijd hebben om zich economisch te ontwikkelen. Deze nieuwe manier van ontwikkelingssamenwerking staat ook wel bekend als ‘onvoorwaardelijke cash transfers’, een soort basisinkomen.


De inwoners kiezen zélf wat ze met het geld doen

Zij weten wat nodig is, want het is hún leven. Dat klinkt logisch, maar toch gaat het er vaak heel anders aan toe. Dan wordt ergens in het Westen bedacht wat een goede investering is. Bekend is het voorbeeld uit Rwanda: dat het 3000 dollar kost om een zwangere koe in Afrika te krijgen. Het equivalent van vijf Rwandese jaarinkomens. Om maar te zeggen: dat geld had beter besteed kunnen worden.

kigali-5259318_640

Een onvoorwaardelijk basisinkomen: ruimte en zeggenschap

In arme gebieden zijn mensen nu vaak elke dag alleen maar bezig met overleven. Daardoor is er geen ruimte voor verandering. Het onvoorwaardelijk geven van een kleine hoeveelheid geld haalt die zorgen om overleving weg. Hebben mensen eten, kleding, basale medicatie en een dak boven hun hoofd, dan komt er ruimte om na te denken over de toekomst. Bijvoorbeeld om een eigen bedrijf te beginnen of te investeren in materialen om grond te bebouwen.


Wetenschappelijke ondersteuning
Veel onderzoek wijst erop, dat onvoorwaardelijk geld geven de beste manier is om mensen vrij te maken van armoede. Maar we hebben nog meer kennis nodig om de methode continu te verbeteren. Daarom doet de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Groningen onderzoek naar de effecten van ons project in Welle. Zo ontwikkelen we een beproefde methode, die door iedereen en overal gebruikt kan worden.

Wil jij op de hoogte blijven van ons project in Oeganda?

[yikes-mailchimp form="1"]