Eerste vervolgonderzoek NIDP uitgevoerd
March 1, 2021Wetenschappelijk onderzoek begonnen
We hechten als INclusion grote waarde aan wetenschappelijk onderzoek om de resultaten van onze projecten te meten en onze ideeën in de praktijk te toetsen. INclusion is ontstaan vanuit de overtuiging dat het gedurende een aantal jaren toekennen van een onvoorwaardelijk basisinkomen aan mensen die lijden onder ernstige armoede tot een aanmerkelijke verbetering van hun levensomstandigheden en tot zelfredzaamheid zal leiden. Tijdens het eerste Nebbi Inclusive Development Project (NIDP) project in Welle zullen de bewoners zeven jaar lang elke maand een klein basisinkomen ontvangen.
Wij verwachten dat de effectiviteit en efficiëntie van onvoorwaardelijke cash transfers groter is dan van andere ontwikkelingsprojecten. Om onze ideeën in de praktijk te toetsen, werken we samen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. Onder hun leiding is in december 2019 de nulmeting voor het NIDP uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek is de situatie in Welle voorafgaand aan de eerste distributie van het basisinkomen in kaart gebracht. De nulmeting is niet alleen uitgevoerd in Welle, maar ook in een controledorp, Nyakumba. Dit maakt het mogelijk om te beoordelen of veranderingen in Welle echt het gevolg zijn van het basisinkomen, en niet van andere ontwikkelingen die ook voor andere dorpen in de regio gelden.
We zijn zeer blij met de bijdrage van Robert Lensink en Annika Müller van de Rijks Universiteit Groningen. Hun grote expertise op het onderwerp van economische ontwikkeling van gebieden waar grote armoede heerst zorgt voor een onafhankelijke toetsing van onze ideeën.
In overleg met de onderzoekers van de universiteit en onze partners in Uganda zijn de doelstellingen van het onderzoek vastgesteld. De onderzoekers van de universiteit hebben de leiding over het onderzoek en kunnen volledig vrij en onafhankelijk de resultaten van het veldonderzoek analyseren en hun conclusies publiceren.
In het onderzoek kijken we naar concrete verbeteringen in voeding, gezondheid, huisvesting, onderwijsdeelname en op vele andere gebieden. We zijn ook heel benieuwd naar de effecten op economie, werkgelegenheid en arbeidsparticipatie. Veel critici van het onvoorwaardelijk geld geven aan mensen denken, dat dit hen afhankelijk en passief maakt en dat hun arbeidsmotivatie zal afnemen. Wij verwachten eerder het tegendeel.
Onvoorwaardelijk basisinkomen geeft ademIn arme gebieden zijn mensen nu vaak elke dag alleen maar bezig met overleven. Daardoor is er geen ruimte voor verandering. Het onvoorwaardelijk geven van een kleine hoeveelheid geld elke maand zal de inwoners van Welle ruimte en mogelijkheden geven, bijvoorbeeld om een eigen bedrijfje te beginnen of werk te gaan zoeken in een nabijgelegen stad. Wij verwachten daarom een toename van arbeidsparticipatie en een toename van welvaart die hoger is dan wat je alleen op basis van de hoogte van ontvangen geld zou verwachten. Het basisinkomen wordt niet alleen consumptief besteed, maar ook productief.
Een andere focus van het onderzoek zijn de effecten op empowerment, op zeggenschap over het eigen leven. Ervaren de ontvangers van het basisinkomen na verloop van tijd meer controle over hun eigen leven en zijn ze hoopvoller wat betreft de toekomst?
Eerste resultatenIn 2021 staat het eerste vervolgonderzoek gepland en zullen de eerste resultaten van het NIDP-project worden gepubliceerd. We zijn heel benieuwd. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!