Lees hieronder de meeste gestelde vragen


Vraag & antwoord

1Waarom werkt deze manier van geven?
De afgelopen jaren is er al het nodige onderzoek gedaan naar deze manier van ontwikkelingshulp: unconditional cash transfers. De resultaten daarvan zijn zonder uitzondering positief! Het blijkt dat arme mensen het geld goed besteden en ook heel initiatiefrijk zijn als hen toekomstperspectief wordt geboden.

Wil je meer weten? Lees dan de nieuws en achtergrondartikelen op deze website. Of ga naar de kennisbank om wetenschappelijke rapporten en artikelen te lezen.

En in deze video legt medewerker Ibrahim Bashir van AFARD uit waarom het project van INclusion in Welle beter werkt dan andere projecten.
2Welke projecten lopen er nu?
Het eerste project in Welle (Oeganda) loopt van 2020 tot 2027
3Hoe weet ik zeker dat mijn geld bij de mensen in Oeganda terecht komt?
We werken we met mobile money. Aan het begin van het project ontvangen alle inwoners van het projectdorp een mobiele telefoon. Eén keer per maand ontvangen ze het onvoorwaardelijke geldbedrag op deze mobiele telefoon. Daarmee kunnen ze betalingen doen, of ze kunnen het lokaal tegen een vast tarief bij een tussenpersoon omwisselen naar contact geld. Wij vergoeden de kosten van het omwisselen.
4Hoe weet je waaraan mensen het geld besteden?
De ontvangers zijn volledig vrij in de besteding van het geld. Wij gaan ervan uit dat mensen zelf het beste weten wat ze nodig hebben, en dat ze het geld verantwoord zullen besteden. Al het onderzoek dat naar unconditional cash transfers is gedaan laat dit ook zien. We laten het huidige project in Oeganda onderzoeken door de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met AFARD. Inmiddels is het eerste uitgebreide onderzoeksrapport verschenen. Klik hier voor een samenvatting en een link naar het volledige rapport.
5Waarom 7 jaar?
Als mensen al langere tijd in extreme armoede leven, is het moeilijk om daaruit te komen. Eerst moeten de basisbehoeften van mensen zijn vervuld – voldoende voedsel, een goede gezondheid, een veilige woning etc. – voordat mensen echt aan hun toekomst kunnen gaan werken. Daarvoor is tijd nodig. Wij verwachten dat het ongeveer 7 jaar duurt totdat de meeste mensen in een gemeenschap op eigen benen kunnen staan. Dit testen we nu in de praktijk. Ook na afloop van een project blijven we de gemeenschap volgen.
6Wie selecteert de lokale bank?
Via MTN, de grootste provider van mobile money diensten in Afrika, maken we het geld rechtstreeks over naar de mobiele telefoons die de mensen aan het begin van het project hebben ontvangen. In principe kunnen er direct betalingen worden verricht met dit mobiele geld. De meeste mensen op het platteland in Afrika zijn echter nog contant geld gewend. Wij vergoeden het omwisselen van het mobiele geld in contact geld bij een lokale tussenpersoon.
7Wie selecteert de gemeenschap? En waarom deze?
Om de doelgroep te selecteren kijken we naar objectieve armoedecijfers wereldwijd. In welke gebieden leven veel mensen in extreme armoede? Samen met een lokale partner – nu bij het eerste project in Oeganda is dat AFARD – zoeken we vervolgens in zo’n gebied een gemeenschap uit van de juiste omvang. Vervolgens gaan we in overleg met de gemeenschap en als ze akkoord gaan, sluiten we aan het begin van het project een covenant af met de gemeenschap en onze lokale partner. Daarin leggen we de wederzijdse verplichtingen en verantwoordelijkheden vast.
8Hoe vermijdt je corruptie?
De ontvanger krijgt het geld direct op de eigen mobiele telefoon. Hiermee kunnen betalingen worden gedaan, of het mobiele geld kan worden omgewisseld naar contant geld bij een lokale tussenpersoon. Deze hanteert een vast, laag tarief dat door ons wordt vergoedt. De donaties gaan dus rechtstreeks naar de mensen en blijven niet hangen bij overheden of organisaties.
9Moeten mensen het geld terugbetalen?
Nee, ze hoeven het geld niet terug te betalen, het is geen lening. Het doel is dat mensen uiteindelijk op eigen benen kunnen staan, schulden dragen daar niet aan bij. Deze benadering is dan ook heel anders dan microfinanciering, waarbij wel vaak schulden en afhankelijkheid ontstaan.
10Hoe wordt INclusion gefinancierd?
Zowel het geld dat naar de mensen in Oeganda gaat als de kosten voor de organisatie en voor het verder ontwikkelen van deze methode van ontwikkelingshulp worden gedragen door donateurs. Als donateur heb je daarbij de keuze om al je geld rechtstreeks naar de mensen in Oeganda te laten gaan of om de organisatie te financieren. Benieuwd hoe het geld exact besteed wordt? Bekijk dan onze jaarcijfers.