Week van het basisinkomen
September 20, 2022Komt het geld wel bij de armsten terecht? Deel 3
September 27, 2022Een keer per jaar is het Review Date in Welle. Dan komen alle dorpsbewoners en medewerkers van Afard (onze samenwerkingspartner in Oeganda) bij elkaar om te bespreken hoe het met het project gaat. Zijn er mensen in het dorp bijgekomen, die ook een basisinkomen gaan ontvangen? Gingen er mensen weg? Is het percentage dat naar het dorpsfonds gaat nog goed? We zetten de meest opvallende bevindingen van dit jaar voor je op een rij.
Mensen uit Welle geven aan, dat er geen 'gender-based violence' meer is.
Geweld gericht tegen een vrouw, omdat ze een vrouw is of geweld dat vrouwen buitenproportioneel treft. Jammer genoeg wordt er niet bij gezegd waardóór het geweld is afgenomen. Is er minder stress, omdat de mensen geen zorgen meer hebben om een dagelijkse maaltijd? Komen vrouwen meer voor zichzelf op?
Bashir, onze contactpersoon bij Afard reageert niet specifiek op het geweld, maar merkt wel op: "De harmonie binnen gezinnen is toegenomen, omdat we het geld van minderjarige kinderen op de mobiel van hun moeder laten storten."
Vrouwen worden onafhankelijker.
Dat is een grote winst. Lisa zal dit verder gaan onderzoeken als ze terug in Oeganda is.
Ook zegt Bashir, dat ouders meer aanwezig zijn in het dorp.
Ze hoeven minder lang te lopen naar de vroegere waterput of het land dat ze bewerkten. Verschillende mensen hebben nu landbouwgrond dichter bij huis. En dat werkt positief door binnen de gezinnen.
We vertelden al dat er in Welle meer kinderen naar school gaan.
Tijdens de vergadering gaven de bewoners aan dat ze willen promoten dat er nóg meer kinderen naar school gaan.
De inwoners van Welle verlagen hun bijdrage aan het dorpsfonds.
Het basisinkomen is ook iets gedaald, vanwege koerswijzigingen. Dat is mogelijk de reden, dat ze ervoor kiezen om komend jaar minder geld in het dorpsfonds te stoppen: 10% van het basisinkomen in plaats van 15%.
Een punt van aandacht.
Het meeste geld gaat nog naar directe consumptie en niet naar productieve sectoren om een duurzaam leven op te bouwen.
Op het eerste gezicht lijkt dat jammer, maar dit geld is zeker niet verloren. "Ik denk, dat ook consumptief gebruik leidt tot voordelen die langer aanhouden", zegt René Heeskens, wetenschappelijk specialist van INclusion. "Als mensen door betere voeding een betere gezondheid hebben, en als bijna alle kinderen nu naar school gaan, dan zijn dit positieve zaken, die ook op langere termijn effect hebben."