Wetenschappelijk onderzoek: veel positieve resultaten na eerste 2,5 jaar van het basisinkomenproject in Oeganda
July 23, 2023ANP-persbericht
September 30, 2023
Deze zomer kwamen we in contact met Jan Pronk. We voerden een boeiend online gesprek. Hij gaf ons - vanuit zijn uitgebreide ervaring binnen de ontwikkelingssamenwerking - vele nuttig tips en ingangen om ons netwerk uit te breiden. Ook trad de heer Pronk toe tot ons Comité van aanbeveling.
Een onvoorwaardelijk basisinkomen kan succesvol zijn, aldus de heer Pronk, mits aan deze voorwaarden wordt voldaan:
1. Het inkomen moet over lange tijd gegarandeerd zijn.
Die afspraak moet worden nagekomen. Het is uitermate schadelijk om niet aan eerder geschetste verwachtingen te voldoen.
2. Het inkomen moet écht onvoorwaardelijk zijn.
Geen addertjes onder het gras. Mensen moeten het inkomen zonder enige voorwaarden kunnen besteden. Zo zou het ook in Nederland moeten zijn voor de bijstand en uitkeringen: je hebt er recht op.
3. Het moet bewezen effectief zijn.
Middels een nulmeting en vervolgmetingen moet de sociaaleconomische situatie van een persoon of een groep personen onderzocht worden. Wat zijn de verbeteringen en waar zijn die aan toe te schrijven? En wat zijn belemmeringen en beperkingen waar de mensen tegenaanlopen? Je zou ieder jaar moeten kijken hoe het gaat.
De heer Pronk voegde daaraan toe, dat de evaluatie moet worden uitgevoerd door iemand die zo ver mogelijk van de donateurs en projectuitvoerders afstaat. Bij voorkeur door een onafhankelijke partij in Oeganda zelf. Daar voldoen wij niet volledig aan, omdat AFARD als betrokken partij het veldonderzoek – de interviews – doet.
Ook is het heel belangrijk dat de mensen om wie het gaat zelf kunnen rapporteren hoe zij vinden dat het gaat, of ze hun situatie verbeterd vinden en waar ze eventueel tegenaan lopen (zonder onze westerse maatstaven van succes op te leggen).
Hierin voorzien we met onze aanpak: de mensen in Welle bespreken hun ervaringen tijdens de jaarlijkse Review Date.